De pepernoten liggen weer in de supermarkt
/ Nieuws
Het is altijd weer een klein schrikmoment en het lijkt elk jaar eerder te zijn: het moment dat de pepernoten weer in de winkels liggen. Bij Kruidvat maakten ze zo slim gebruik van Koningsdag door kruidnoten in een oranje jasje te hullen. Bij de reguliere supermarkten liggen de pepernoten nu een week tot een paar weken in de winkels. En ach, waarom ook niet?
Het echte sinterklaasgevoel
Je kan de Sint niet wijsmaken dat je in juni minder geniet van een zak truffelpepernoten dan in november. Nu de zomer haar einde nadert, is het eindelijk weer ‘legaal’ om zonder schuldgevoelens een zak pepernoten bij de supermarkt af te rekenen. Weet je waarmee je dat sinterklaasgevoel past echt in huis haalt? Met zelfgebakken kruidnoten.
Recept
Wat je nodig hebt voor ongeveer 45 pepernoten:
- 100 gram boter
- 125 gram bruine basterd suiker
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- een beetje zout
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels melk
- Een mixer met deeghaken, een grote kom, huishoudfolie, een bakplaat bekleed met bakpapier of goed ingesmeerd met boter.
Zo maak je de pepernoten:
Haal de boter op tijd uit de koelkast en laat het een beetje zacht worden. Doe vervolgens de boter, suiker, speculaaskruiden en het zout in een grote kom. Pak de mixer erbij en meng de ingrediënten met deeghaken door elkaar. Voeg hierna het bakmeel met kleine beetjes tegelijk toe en meng alles door elkaar. Ook de melk doe je met kleine scheutjes erbij, het deeg mag namelijk niet te nat worden. Maak van het deeg een grote bal. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg de bal 2 uur in de ijskast. Verwarm ondertussen de oven voor 170°C.
Haal het deeg weer uit de ijskast en maak er kleine balletjes van. Let op: de balletjes worden in de oven nog iets groter. Leg de balletjes op de bakplaat met genoeg ruimte ertussen en druk ze iets aan. Vergeet niet je ovenwanten te gebruiken!
Laat de pepernoten in 15 minuten op 170°C gaar worden in de oven. Als ze mooi bruin zijn geworden, haal je de bakplaat (voorzichtig!) uit de oven en laat je ze even afkoelen. Smullen maar!