Gedichten
Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat er weer op volle snelheid gedicht moet worden. Het duurt nog eventjes totdat het 5 december is, maar een goed gedicht, eh begin, is het halve werk toch?
Zoek onderaan deze pagina dichthulp met de dicht-generator!
En hierbij enkele tips voor een goed gedicht (zie er nog veel meer op www.sinterklaasgedichten.com)
Tip 1 – Start met een lijstje trefwoorden en selecteer de beste
Waar denk je aan bij degene voor wie je een gedicht wilt schrijven? Maak een lijstje met zoveel mogelijk trefwoorden die je te binnen schieten. Denk aan school, een (bij)baan, het kado, specifieke gebeurtenissen, hobbies, bepaalde kenmerken etc.
Kies 2 tot 4 onderwerpen waar een een verhaaltje over te vertellen is. En kies niet alleen maar positieve elemenetn, want dat is niet spannend… en houd het wel gezellig, dus niet spijkerhard!
Tip 2 – Schrijf mini-gedichtjes per trefwoord
Schrijf nu over elk onderwerp een mini-gedichtje van 4-8 regels. Dit zijn de basiselementen waar je straks een gedicht mee opbouwt.
Maak van deze gedichtjes mooie zinnen zonder gekke werkwoorden en verbuigingen!
Tip 3 – Schrijf alle mini-gedichtjes in hetzelfde rijmschema
Keuze 1 is simpel: laat je woorden aan het einde van iedere regel rijmen, of laat je ze niet rijmen?
Keuze 2 is om te bepalen hoe ze dan rijmen. Bijvoorbeeld meteen na elkaar (AABB) of om de regel met een rijmwoord (ABCB).
Schrijf nu ieder mini-gedichtje in dit schema. Probeer orgineel te zijn met je rijmwoorden, dan wordt het bijzonder. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een rijmwoordenboek.
Tip 4 – Maak 1 groot gedicht en lees hem 3x hardop!
Schuif in de volgorde van de mini-gedichtjes totdat het beste totaalgedicht is ontstaan met een logische opbouw: een rustige inleiding, een beetje spanning opbouwen en een vurig eind met een pesterijtje of juist een heel lief compliment.
Lees vervolgens het gedicht een paar keer hardop voor en schaaf nog een beetje aan het rijmschema en de woordne. Het moet een fijn ritme hebben.
Tip 5 – Maak een kunstwerkje van je gedicht
Geef je gedicht de best denkbare vorm.Denk ook na over hoofdlettergebruik om het de lezer makkelijk te maken en het er mooi uit te laten zijn.
Schrijf het tenslotte met de hand in sierletters, of print het. Je kunt dan kiezen uit allerlei lettertypes en kleuren. Ook kan je ervoor kiezen kleine tekeningen, foto’s of plakplaatjes te gebruiken. Bovendien kan je speciaal (dik, gekleurd) papier gebruiken!
Rol het gedicht tenslotte op en maak er een kunstwerkje van met linten, een naamkaartje of iets anders!
Ben jij in dichten niet zo’n kei? Dichtpiet helpt je graag erbij. Maar onthoud, de kracht van een goed gedicht zit ‘m niet zozeer in de rijm, in de persoonlijke touch en de liefde zit hem het geheim. Aan de slag!